El Racó de l´Autoestima

Ja que ningú és ningú per dir-li a un altre, sense estar a la seva pell, el que ha de fer ...
No sé que fer amb mi mateix, és absurd pensar que es el que has de fer tu ...

No obstant això, tots ens atrevim a donar consells amb la millor intenció de fer el bé a qui l'hi diem, sense adonar-se que estem verbalitzant el que a nosaltres mateixos ens diríem ...

Això no és un consell per a ningú, tan sols un motiu per a la reflexió, una drecera per als qui hagin decidit començar a caminar.

El que ve ara, és un breu resumde diverses paraules que manifesten diferents idees  i experiències recollides d´arreu , de professionals i profans, de mestres i alumnes de l'art de viure amb el mínim patiment.

Ningú sap com és en realitat, perquè la gran tasca vital és descobrir-nos i és la interacció del nostre jo amb les experiències que vivim, les que ens van mostrant qui som en realitat.

El perquè som així i no d'una altra manera, són figues d'un altre paner i són moltes les teories i investigacions de perquè ens anem  esculpint  d'una o altra manera.

Parlant d'autoestima, la genètica, l'ambient que ens ha envoltat i ens envolta, el que aprenem de petits i de grans són instruments que no podem menysprear.

Un altre punt important són les expectatives que ens fixem i com ho fem, com més properes siguin a la realitat, menys insatisfacció i frustració acumularem.

És obvi que un gat no somia amb ser un lleó, ni que un pi no desitja per ser un xiprer.

Perquè els humans, si?. Això no vol dir que estigui prohibit somiar, però si el meu somni és volar com una àguila, és molt possible que visqui frustrat per no aconseguir-ho mai.

Ningú tria un restaurant lliurement i escull menjar sense agradar-li el que ha triat i molt menys, s'ho menja, o potser si?

Si comparem la vida amb un restaurant i pensem la quantitat de menjar que ens hem menjat sense agradar-nos, comprendrem les indigestions que hem tingut.

Té això a veure amb tenir un criteri ferm i ben format?, Crec que no. Té a veure amb ser fidels a nosaltres mateixos i tenir la valentia de saber rebutjar o saber triar després de conèixer-nos , fins i tot després de reconèixer que ens hem equivocat en l'elecció.

Autoestima significa ser fidels a un mateix, al sentiment de satisfacció .

Res que ens faci patir molt temps, estarà d'acord amb una bona filosofia de vida.

Però en les relacions humanes i amb nosaltres mateixos, els humans som contradictoris, com descriu Venus O'Hara en el seu llibre "Deséame com si me odiaras", aquesta frase lapidària, podria descriure moltes conductes que tenim envers els altres i envers nosaltres mateixos.

Ho busquem tot fora, quan ho tenim tot a dins. Es podria dir que "Déu" existeix, però no està fora de tu, si no dins teu.

Mentre busquis en lloc equivocat, és segur que no trobaràs el que estàs buscant.

I passant a una guia més pràctica de com els experts en aquests temes ens aconsellen algunes coses per apropar-nos a un manual de "felicitat", que no és més que autosatisfacció, podríem començar per respondre'ns sincerament a unes quantes preguntes.

Sents que el patiment és present en la teva vida?

T'agrada com vius?

Vas triar tu la teva vida?

Vas deixar que altres decidissin per tu?

Penses sempre en un futur millor que mai arriba?

Canviaries la teva vida?

Qui ets?

Com ets?

És de calaix que el passat no el podem canviar i del present, algunes coses tampoc, però d'altres si les podem canviar, cal convicció, responsabilitat i valentia.

El present  ens espera per crear-lo.

I per crear-lo, CAL PRENDRE decisions, sense por a equivocar-nos, no hi ha l'error, hi ha l'experiència que ens ajudarà a triar millor la propera vegada.

Aquesta hauria de ser la nostra tasca. Un vaixell sense meteorològica té més possibilitats de trobar una tempesta que un altre que el tingui i si volem evitar-la, hauríem de tenir les armes per fer-ho. L'experiència ben aprofitada és l'expressió viva de l'aprenentatge de la vida.

Comença a triar avui per llaurar un futur més d'acord amb tu mateix.

Si sents que has de fer canvis, fes-los  avui.

Pots fer un repàs de la teva vida i reflexionar sobre el que no t'agrada i comença a decidir el que canviaries o eliminaries d'ella.

Cal ser conscients que la vida és una contínua presa de decisions que comporten por i que una comoditat mal entesa ens fa covards per no veure el nostre propi engany i mantenir-nos en el nostre erroni espai de confort.

L'elecció d'un present que ens fa sentir bé amb nosaltres mateixos sense involucrar els altres perquè això passi, és una elecció, és una decisió. No es compra ni es ven, no està en els llibres, és una elecció individual que cal primer triar i després aprendre.

Aprendre quines  eleccions són les que et fan sentir millor, tria també la teva ACTITUD davant la vida, l'actitud dictarà els teus pensaments, les  teves decisions i com a conseqüència els teus resultats.

Sentiràs que ets tu qui domina el present, no els teus pensaments.

Aprèn a dir no, és fonamental. Aprèn a no quedar bé amb tothom , ni a utilitzar-lo per sentir-te estimat o acompanyat.

Accepta la teva solitud i comparteix les teves riqueses, sobretot espirituals. Analitza els teus hàbits, tots tenim hàbits que no ens fan sentir  precisament millor, tria també els teus propis hàbits, els que et fan sentir bé.

Escull millor les teves companyies per compartir i evita les persones negatives, les que es queixen per tot, les que només parlen d'ells, les que viuen només de la vida dels altres, les que només busquen aprofitar-se dels altres de mil maneres, a les ànimes miserables.

Intenta buscar un espai i un temps per a tu, reflexiona sincerament amb tu. Per estar bé amb tu cal que et cuidis física, mental i espiritualment.

Triar els pensaments també és fonamental, encara que sigui molt difícil, la inèrcia i l'hàbit es basa en  automatismes  i es disparen sense fre una i altra vegada ..

Tria alimentar-te de petites coses, no oblidis que el tauró balena és l'animal més gran de l'oceà i que no obstant  s'alimenta dels éssers més petits.

Tria ser disciplinat, recorda que la diversitat d'un home exigeix ​​tanta o més disciplina que un jardí.

Com estaria un jardí sense jardiner?, Com està la teva vida sense el teu govern?

Tria compartir, la vida és compartir i recorda que neixes de compartir, moriràs quan ja no tinguis res a compartir.

Perquè estem de pas, jo trio començar demà mateix ...

 Rafa Gálvez